Ați devenit de curând fericiții părinți ai unui copil sau ați fost aleși de prieteni pentru a fi nașii copilului lor? Dacă da, atunci cel mai probabil ați început deja pregătirile pentru botez. Botezul este un sacrament sau o taină a Bisericii, prin care nou-născutul devine membru al familiei creștine. Această ceremonie religioasă este o adevărată sărbătoare pentru familia copilului, fiind urmată de obicei de o petrecere în cinstea noului creștin. Deși nu este neapărat obligatoriu, de-a lungul secolelor, botezul a fost asociat și cu purtarea unor haine speciale de către cel care primea această taină.
Și astăzi copiii sunt îmbrăcați cu hăinuțe speciale pentru botez, care de obicei fac parte din trusoul de botez. Pentru a înțelege mai bine tradiția hăinuțelor de botez, este necesar să îi înțelegem istoria și semnificația.
Tradiția trusoului de botez
La începuturile creștinismului, în primele secole după Hristos, creștinii se botezau la vârstă adultă, după ce trecuseră printr-o perioadă de convertire și de învățare a dogmei creștine, așa-numita perioadă a catehumenatului. Chiar din această epocă timpurie, botezul era marcat prin purtarea unei haine speciale. După imersarea catehumenului în bazinul pentru scufundare, numit baptisteriu, noii botezați, numiți neofiți, primeau o cămașă în întregime de culoare albă, care simboliza puritatea lor, deoarece botezul le spălase păcatele. De-a lungul secolelor creștine, ritualul botezului s-a schimbat. Norma nu mai este să se boteze adulții, ci copiii, în primele luni de după naștere. Totuși, semnificația hainei albe s-a păstrat până în zilele noastre, aceasta fiind culoarea hăinuțelor cu care copilul este îmbrăcat imediat după scufundarea rituală în cristelniță. În tradiția ortodoxă, taina botezului este însoțită de administrarea tainei mirului, ceea ce a rezultat în adăugarea la trusoul de botez a unor piese asociate cu administrarea acestei taine, precum sticluța și pânza pentru mir.
Cum să alegi un trusou de botez
În mod ideal, trusoul de botez nu include doar hăina albă de botez, numită în tradiția ortodoxă “haina de lumină”, dar și alte piese necesare cermoniei, precum prosoapele cu care se șterg copilul și preotul.
De obicei, un trusou de botez complet cuprinde următoarele piese:
-
Prosop cu capișon- pentru copil;
-
Pânză de mir;
-
Fașă de botez;
-
Sticluță pentru mir;
-
Cutie pentru șuviță;
-
Prosop pentru preot;
-
Săpun natural pentru preot;
-
Rochiță de botez, botoșei și bentiță/caiula/palarie- pentru fetițe;
-
Costumaș complet (cămașă, pantaloni, botoșei, clop/caciula/palarie)- pentru băieți;
Este de preferat ca toate aceste piese să fie confecționate doar din materiale naturale, precum panza de bumbac, muselină de bumbac, matase naturala sau borangic și să fie igienizate la aburi la temperaturi înalte, astfel încât să poată intra în contact cu pielea sensibilă a bebelușului fără să îl irite. Hăinuțele pot fi personalizate cu numele copilului și decorate cu simboluri creștine sau tradiționale românești.
Părinții și nașii care se pregătesc pentru taina botezului au foarte multe opțiuni când vine vorba de trusoul de botez. Ce trebuie să reținem este că tema cromatică trebuie să fie alb și materialele sa fie naturale și igienizate. Cuddly oferă opțiuni variate de trusouri și hăinuțe de botez, care vor contribui la transformarea botezului într-o zi de neuitat pentru familia micuțului.